<<ΕΙΔΗΣΗ ΣΟΚ!!!>>
Με αυτόν τον τίτλο ξεκινούσε το άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες και έκανε το γύρω του διαδικτύου και ειδικά σε γερμανόφωνα site και μπλόγκ. Η είδηση που ακολουθούσε αναφερόταν σε ένα περιστατικό που έγινε στην γερμανική πόλη Lostau, στην οποία πρόσφυγες (αιτώντες ασύλου) μπήκαν στον ζωολογικό κήπο της πόλης και έκλεψαν τα κατσίκια που αυτός φιλοξενούσε. Στην συνέχεια η είδηση αναφερόταν στην σφαγή και στο ψήσιμο των ζώων από τους άγριους μουσουλμάνους…Η είδηση όπως ήταν λογικό, ταρακούνησε τους ζωόφιλους και φορολογούμενους Γερμανούς, οι οποίοι έσπευσαν να σχολιάσουν και να αναδημοσιεύσουν την εν λόγω είδηση.

Φυσικά αυτή η τόσο «αξιόπιστη και αληθινή» <<ΕΙΔΗΣΗ ΣΟΚ>> έδωσε πάτημα στο αντί-μεταναστευτικό και συντηρητικό ρεύμα, να αρχίσει να επιβεβαιώνει τα ρατσιστικά του παραληρήματα. Όμως υπάρχει ένα ψεμματάκι σ’ αυτήν την ιστορία.

-Μικρό;
-Όχι.
-Αθώο;
-Ούτε.

Εξάλλου ποτέ στη ιστορία τα ψέμματα που στόχο είχαν την πυροδότηση φυλετικού μίσους, δεν ήταν αθώα. Το ψέμα ήταν ότι η πόλη Lostau σταμάτησε την λειτουργία του ζωολογικού κήπου της λίγο μετά την πτώση του τείχους, κάτι που βγήκε και δήλωσε και ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης. Κήπος λοιπόν δεν υπήρχε για να κλαπούν κατσίκια απο εκεί. Η <<ΕΙΔΗΣΗ ΣΟΚ>> δεν έφερε καμία είδηση ουσιαστικά.
Φυσικά για αυτούς που παρακολουθούν την άνοδο της Ακροδεξιάς θα γνωρίζουν ότι ένα από τα βασικά εργαλεία προπαγάνδισης του φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, είναι οι ψευδείς και παραποιημένες ειδήσεις, τα γνωστά και ως HOAX.

HOAX στα αγγλικά σημαίνει απάτη. Τον τελευταίο καιρό έχει συνδεθεί με τις ψευδείς ειδήσεις που στόχο έχουν να μαγνητίσουν τα βλέμματα των αναγνωστών ή ακροατών, είτε προσφέροντας τους μια εντυπωσιακή είδηση, είτε ένα εύκολο θύμα. Τα παραπλανητικά αυτά δημοσιεύματα έχουν σκοπό να σχηματίσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας και φόβου στους πληθυσμούς της δύσης για τις βάρβαρες και απάνθρωπες συνήθειες των μη δυτικών. Πολλές φορές αυτές οι ειδήσεις είναι 100% προϊόν μυθοπλασίας, και άλλες φορές γίνεται χρήση μερικών αληθινών στοιχείων που συνοδεύονται από ψέματα και πλαστά στοιχεία.

Παράδειγμα πρόσφατου ελληνικού hoax:
<<Δείτε τις φωτογραφίες- Κραυγή ΑΓΩΝΙΑΣ απο τον Μητροπολίτη. Μετανάστες ΕΚΑΨΑΝ την σκεπή σε μοναστήρι>>. Με το άρθρο να αναφέρει:
Αφαιρούν τα κεραμίδια από τις στέγες των κτιρίων και από τα παράθυρα και παίρνουν την ξυλεία, με την οποία ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν τις νύχτες. Οι στέγες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, την ώρα μάλιστα που ο χώρος αυτός φυλάσσεται λόγω της παρουσίας τους στον καταυλισμό της περιοχής.

Όμως τα πράγματα, είναι τελείως διαφορετικά, με τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος να σχολιάζει τα περί «καταστροφών» σε συνέντευξη του:
«Από τις πληροφορίες που έχω, από συνεργάτες μου που πήγαν στο χώρο, πρόκειται για αποκεράμωση σε παλαιό κτίριο. Όπως ενημερώθηκα οι παρεμβάσεις έγιναν ύστερα από εντολή του στρατού, γιατι εγκυμονούσε ο κίνδυνος λόγω της παλαιότητας του συγκεκριμένου κτιρίου, να πέσουν κεραμίδια προκαλώντας κάποιο ατύχημα. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, δεν έδωσαν κάποιο δικαίωμα μέχρι τώρα. Πρόκειται για μια φυλή φιλήσυχων ανθρώπων η οποία έχει υποστεί διώξεις από φανατικούς μουσουλμάνους. Γενικά πρόκειται για αξιοπρεπείς, ευγενικούς και πολιτισμένους ανθρώπους. Στο σημείο αυτό θέλω να εξάρω τη συμβολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, αλλά και του στρατού, η παρουσία των οποίων δημιούργησε γενικά συνθήκες επιπλέον ασφάλειας των χώρων, αλλά και των ίδιων των προσφύγων.»

Με λίγα λόγια, ο άδειος τενεκές κάνει τον πολύ θόρυβο, κι όσο πιο άδειος τόσο πιο θορυβώδης. Το ίδιο συμβαίνει και μ’ αυτές τις ψευδείς ειδήσεις, όσο πιο άδειες τόσο πιο εντυπωσιακές.

Η προπαγάνδα αυτού του τύπου γίνετε μέσα κυρίως μέσα απο καμουφλαρισμένους (και μη) ακροδεξιούς ιστότοπους, απο σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και απο προσωπικά προφίλ «υποψιασμένων», «αγανακτισμένων» πατριωτών που γνωρίζουν πράγματα που κρατιούνται κρυφά απο τον παγκόσμιο πληθυσμό. Χρησιμοποιούν παραπλανητικού και σοκαριστικούς τίτλους, γραμμένα συχνά με κεφαλαία γράμματα και πολλά θαυμαστικά, για να τραβήξουν το ενδιαφέρον, και στην συνεχεια το κλικάρισμα και την αναπαραγωγή της ψεύτικης πληροφορίας. Καθημερινά δεκάδες ΗΟΑΧ σε όλο τον κόσμο βομβαρδίζουν ανθρώπους κάθε ηλικίας, που όντας εθισμένοι στις «εύκολες» και «εντυπωσιακές» ειδήσεις του διαδικτύου και έχοντας αφήσει την πραγματικότητα στην άκρη, καταπίνουν αμάσητο και με την σειρά τους αναπαράγουν ότι πιο σκληρό και απάνθρωπο διαβάσουν στην οθόνη τους.

Απο δέκτες αρχίζουν πια να γίνονται και πομποί της ρατσιστικής προπαγάνδας.

Μέσα απο αυτά τα δημοσιεύματα και απο παραποιημένα βίντεο διάφοροι φασιστικοί κύκλοι και συντηρητικά μέσα προσπαθούν να διαδώσουν κατασκευασμένα ρατσιστικά στερεοτύπα και μύθους, συντηρούν ανούσιες θεωριες συνομωσίας. Τελικό στόχος είναι η καλλιέργεια ξενοφοβικών αντανακλαστικών στην κοινωνία και την συντηριτικοποιήση αυτής. Προωθείται ο εθνικισμός και το μίσος για ανθρώπους και καταστάσεις που δεν γνωρίζουμε. Δεν θέλουν τους ανθρώπους να ψάξουν να μάθουν, να δημιουργήσουν κριτική σκέψη, μόνο να πιστέψουν σε πληροφορίες που καμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα που ζούμε. Για μυστικά παγκόσμια σχέδια ενάντια στον ελληνισμό, για μυστικές βάσεις που το google maps δεν δημοσιεύει, για εξωγήινους και διαγαλαξιακή τεχνολογία προερχόμενη απο τους ημων προγόνους έλληνες, για εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και για χρυσό που κρύβετε “σκόπιμα κάτω απο τα πόδια μας.
Τα έχουν χαμένα, μισούνε τους εβραίους, απο την άλλη πιστεύουν ότι ειναι οι μόνοι που εξοντώνουν αποτελεσματικά τους άραβες. Είναι με τους κούρδους λόγο του μίσους για τους τούρκους., αλλά δεν θέλουν να καταλάβουν ούτε στο ελάχιστο την δημοκρατική απελευθέρωση των κοινωνιών αυτών…
Αυτή η τύπου προπαγάνδα θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η φρίκη που βιώνουν οι Σύριοι στις πόλεις και τα χωριά τους, θέλουν να την μεταφέρουν εδώ. Λες και απο αυτήν δεν θέλουν να ξεφύγουν.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι ο τύπος της προπαγάνδας που περιγράφουμε έχει αρκετές ομοιότητες με την ναζιστική προπαγάνδα που στόχευε στους Εβραίους ως τα μαύρα πρόβατα της εποχής. Ειδικότερα, πριν ακόμα μεγάλο μέρος του γερμανικού (και όχι μόνο) πληθυσμού ενστερνιστούν τις θεωρίες γύρω από τους Εβραίους, ο μηχανισμός προπαγάνδας του Γκέμπελς (εξ ου και ο γκεμπελισμός) δημοσίευε αρθρα και ειδήσεις με ψεύτικα στοιχεία ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για τις μαζικές εξοντώσεις και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτά που σήμερα κάποιοι αρνούνται, πάλι μέσα στα πλαίσια της συνωμοσιολογίας, και προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία.
Έτσι και σήμερα, η νέου τύπου ναζιστική προπαγάνδα ξαναζωντανεύει μέσα από τον φόβο για τους ξένους, τον ρατσιστικό λόγο και τους κατά τόπον θαυμαστές -νεότερους και παλαιότερους. Άλλωστε μας ειναι γνωστή είναι η φράση: πες, πες, κάτι θα μείνει. Και δεν είναι τυχαία αυτή η φράση. Κάποιος θα αναρωτιέται, γιατί κάποιος να διαχέει ψευδείς ειδήσεις όταν μπορεί να αποδειχτεί εύκολα ότι είναι ψέμματα; Ακριβώς γι’ αυτό. Επειδή πες, πες, κάτι μένει. Κι όχι απλά μένει, αλλά καταδιώκει τη νοημοσύνης μας, παραβιάζει την ωριμότητα της σκέψης μας και αγγίζει επικίνδυνα την παράνοια. Πατάει στην ανάγκη μας για εύκολες λύσεις, εκμεταλλεύεται την αναγκη μας να εντυπωσιαστούμε και να εντυπωσιάσουμε. Λέρα και αλητεία αρκετά παλιά όσο ο ναζισμός, αλλά και αρκετά νεα όσο ο νεοναζισμός.

Βουλιάζουμε όλοι μαζί…

Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα δημιουργούν τον πιο άγριο ανθρωπο. Αυτός που νιώθει ότι χάνει αυτά που είχε, αυτός που καταλαβαίνει ότι μπορεί να βγάλει ακόμα πιο πολλά. Αυτός που ξέρει ότι αυτοί που έρχονται δεν έχουν τίποτα να χάσουν, και θα γίνουν τα πρώτα θύματα και ότι ο κοινωνικός κανιβαλισμός στον οποίο ζεί, πρέπει να τον μεταφέρει προς τους τελευταίους τροχούς της αμάξης.
Είναι το απρόσωπο του διαδικτύου που ότι θέλεις γράφεις, ότι θέλεις λες χωρίς να έχεις καμία αντίδραση πραγματική, άμεση και ζωντανή. Λες σκληρά λόγια, ακόμα και λόγια θανάτου. Δεν με νοιάζει άμα πνίγονται, πεινάνε, σκοτώνονται, βομβαρδίζονται, άμα πνίγονται απο αέρια…

Τα HOAX στο χωριό!

Πως θα λειτουργούσαν αυτές οι επι τούτου ψευδείς ειδήσεις σε μια μικρή πόλη, σε ένα μικρό χωριό αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο; Είναι πολύ απλό, αρκεί να σκεφτούμε κάποιον σε ένα χωριό που διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για τους χωριανούς, κάνει άνω κάτω το χωριό και όλοι αρχίζουν να τα βάζουν μεταξύ τους. Στο χωριό μας τον φωνάζαμε ανακατωσσάρη ή ψομματάρη και σίγουρα δεν πιστεύαμε με ευκολία τις ψευτιές του. Ε, στις μέρες μας αυτός λέγεται ρατσιστής, ναζιστής, HOAX, και το μόνο που καταφέρνει είναι να βάζει φτωχούς και ανθρώπους που δε έχουν να χωρίσουν τίποτα να μη θέλουν ο ένας τον άλλον. Φτωχοί Έλληνες εναντίον φτωχών μεταναστών. Άνθρωποι που τους βρήκε ο πόλεμος στην πόρτα τους, που οι βομβαρδισμοί έγιναν ο πρωινός καφές τους με ανθρώπους που πιστεύουν ότι ο ειρηνικός καφές τους στο καφενείο του χωριού θα κλαπεί από τους ξένους. Και μια και κάναμε την μεταφορά με τον καφέ, ας θυμόμαστε πάντα ότι ο ελληνικός και ο τούρκικος καφές προέρχονται και οι δυο απο έναν τρίτο, τον αραβικό. Ευτυχώς που ο καφές δεν έχει θρησκεία, γιατί κάποιοι θα έπρεπε να τον έχουν κόψει προ καιρού. Τόσο ηλίθιος είναι ο ρατσισμός.

*Το παραπάνω κείμενο ειναι αποτέλεσμα συλλογικικής συγραφής.

Advertisements