Τυχαία ανακάλυψα πριν απο κάτι μέρες στο διαδίκτυο τον Ιάπωνα καλλιτέχνη Yang Yongliang. Τα έργα του μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς ο ίδιος αναβιώνει την μοναδική παραδοσιακή ζωγραφική της χώρας του, έχοντας όμως ως θέμα ζωγραφικής την αστική και βιομηχανική επέλαση, σε αντίθεση με το ρομαντικό και παρθένο φυσικό περιβάλλον το οποίο απεικόνιζαν οι ιάπωνες καλλιτέχνες των προηγούμενων αιώνων.

Δεν θα έλεγα ότι ο Yang Yongliang προσπαθεί να δημιουργήσει μια δυστοπία στα έργα του. Απλά καταφέρνει και αποτυπώνει την δυστοπία του σήμερα. Τα έργα του μιλάνε για την τραγική βιομηχανοποίηση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Αποτυπώνει την ασχήμια που θα γνωρίσουν οι επόμενες γενιές και τον κόσμο στο οποίο θα πεθάνει σωματικά και νοητικά η ανθρωπότητα.

Πριν όμως απο το τέλος της ανθρωπότητας, θα σκάψουμε όλο τον πλανήτη και θα φτιάξουμε παντού ορυχεία. Να αποκτήσουμε τα απαραίτητα μέταλλα και να δημιουργήσουμε μια τέλεια ψεύτικη ψηφιακή εικονική πραγματικότητα. Θα πλάσουμε έναν “όμορφο κόσμο” καθώς θα έχουμε καταστρέψει τον παράδεισο στον οποίο ζούσαμε.

Αμήν…

Για περισσότερα έργα του Yang Yongliang

Advertisements